ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ....

Ξεκίνησε από StarScream, 08 Μαρ 2012, 02:29:39 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

SAPPER

Πυρηνικά υπήρχαν μόνο για χρήση από Αμερικανούς επί ψυχρού πολέμου τότε σε διάφορα σημεία όπως Σούδα για υποβρύχια, Πεντέλη αυτοκινούμενα μέσου βεληνεκούς, και σε κάποιες αεροπορικές βάσεις για φόρτωση σε βομβαρδιστικά.
Αυτός ήταν ένας λόγος που η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο των πυρηνικών της σοβιετικής ένωσης, μετά από τον ντόρο που έγινε, κάποια αποσύρθηκαν και πρώτα πρώτα τις Πεντέλης γιατί θα ισοπεδώνονταν η Αττική σε κάποια κρίση.
Τα δικά μας F104 η αλλιώς "Ιπτάμενα Φέρετρα" είχαν σκοπό βομβαρδισμού στρατηγικών θέσεων, αλλά όχι εναντίων της Σοβιετικής Ένωσης τότε παρά μόνο της Τουρκίας, και όχι με Πυρηνικά παρότι είχαν δεχθεί τροποποιήσεις. (Πλέων αποτελούν μουσιακά εκθέματα)
Η βάση της Ελευσίνας την εποχή εκείνη φάνταζε διαστημική για αυτό που έλεγε ότι είναι και τα TOL της πολύ ισχυρά για να κρύψουν ειδικά πυρομαχικά, δεν ήταν SILO για να έχει άλλη δομή, ούτε τα πυρομαχικά αυτά μπορούν σε περίπτωση  βομβαρδισμού να έρθουν σε κατάσταση σχάσης, οι πυροκροτητές (κανόνια νετρονίων) είναι εκτός κεφαλών σε περίπτωση αποθήκευσης.

ROOKIEJO

χωρις να ειμαι απολυτα γνωστης τα 104 τα πεταξαν οι αμερικανοι και σαν σκουπιδια τα πηραμε εμεις.
καμια σχεση με πυρηνικα για ελλαδα.το σκαφος σχεδιαστηκε σαν στρατηγικο βομβαρδιστικο με δυνατοτητα ριψης πυρηνικων και οταν ανανεωθηκε -αντικατασταθηκε τα στειλαν σε εμας.
πυρηνικα σε ελληνικα χερια ποτε και ποσο μαλλον σε αντιεροπορικους πυραυλους γυρω απο αστικη περιοχη

mirrage

Πάντως έχω ακούσει και για πυρηνικές κεφαλές σε χρήση με το πυροβολικό τη δεκαετία του 50-60.
Το έχω ακούσει από στρατιώτη που υπηρέτησε τότε στο πυροβολικό και εκπαιδεύτηκε από τους Αμερικάνους.
Το καλύτερο μέρος ήταν ότι τους είχε πει ένας Αμερικάνος αξιωματικός πως σε περίπτωση που έστελναν
ένα βλήμα στον αέρα τότε θα πήγαιναν όλοι μαζί στα θυμαράκια και όχι μόνο ο εχθρός (λογικό μου κάνει).
Επίσης μου είχε περιγράψει κάπως τα μέτρα ασφαλείας και τις εγκαταστάσεις φύλαξης και καμία σχέση δεν είχαν
με το στυλ της Ελευσίνας.Μου είχε πει για 2πλες και 3πλες ζώνες φύλαξης όπου η πρώτη ήταν μικτή και οι άλλες
αμιγώς αμερικάνικες.Στην Ελευσίνα αν περάσεις το σύρμα ουσιαστικά έφτασες στο υλικό το οποίο είναι εύκολα
προσβάσιμο αφού και τις πόρτες τις έχουν κόψει αν έχετε δει...Άρα ένα βλήμα εύκολα θα έκανε ζημιά εκεί μέσα.
Τώρα για τους πυροκροτητές ξέρω ότι φυλάσσονται χώρια αλλά αν σκάσει κάτι μέσα εκεί δεν θα κάνει ζημιά στην
κεφαλή με αποτέλεσμα ακόμα και την έκρηξη???

Το πήγαμε πάλι off topic ε???
;D ;D ;D ;D ;D

SAPPER

Η χρήση των ειδικών πυρομαχικών, πυρηνικών στην συγκεκριμένη μπορεί αν εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μέσων αλλά με περιορισμένη ισχύ, αποφεύγονται ώμος γιατί μετά δεν μπορούν να καταλάβουν την περιοχή χερσαία αλλά και να εκμεταλλευτούν τυχών πλούτο, παλαιότερα είχε γίνει νύξη για χρησιμοποίηση μικρής ισχύος (mini nuke) σε φορείς Cruz Missiles εναντίων της Γιουγκοσλαβίας αλλά κάτι τέτοιο προκάλεσε κρίση με τους Ρώσους και τους Κινέζους και εγκαταλείφθηκε.

Επίσης πολλά πυρομαχικά που δεν είναι πυρηνικά χρησιμοποιούν εκφυλισμένο Ουράνιο (Depleted Uranium) η απλά DU, όπως βλήματα κινητικής ενέργειας, βόμβες όπως η GBU 28 η αλλιώς  με το nick name "bunker busting" κτλ. αυτά μπορεί αν μην είναι πυρηνικά όπλα αλλά έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους στρατιώτες που προέλασαν μετά τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, και τις στολές δεν τις φόραγαν επειδή είχε ο Σαντάμ χημικά όπως τους έλεγαν αλλά για να προστατευτούν από τα υπολείμματα των δικών τους βομβών καθότι ναι μεν εκφυλισμένα αλλά ραδιενεργά πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Επομένως υπάρχει μια παρεξήγηση και άγνοια για τα πυρομαχικά αυτά όπως και για τα περιορισμένης ισχύος πυρηνικά που χρησιμοποιούν την παλιά και απλή τεχνολογία και υλικά όπου με μισό κιλό ουρανίου οπλικής βαθμίδας με ένα μέσο εμπλουτισμό 60% μπορείς να εξαφανίσεις μια μικρή πόλη.

PanPan

Παράθεση από: ROOKIEJO στις  11 Μαρ 2012, 11:06:52 ΠΜ
χωρις να ειμαι απολυτα γνωστης τα 104 τα πεταξαν οι αμερικανοι και σαν σκουπιδια τα πηραμε εμεις.
καμια σχεση με πυρηνικα για ελλαδα.το σκαφος σχεδιαστηκε σαν στρατηγικο βομβαρδιστικο με δυνατοτητα ριψης πυρηνικων και οταν ανανεωθηκε -αντικατασταθηκε τα στειλαν σε εμας.
πυρηνικα σε ελληνικα χερια ποτε και ποσο μαλλον σε αντιεροπορικους πυραυλους γυρω απο αστικη περιοχη

Γιάννη δεν είναι έτσι. Τα F-104G τα πήραμε ολοκαίνουργια. Αργότερα πήραμε μεταχειρισμένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε πυρηνικά για αυτά κανονικότατα στον Άραξο με τα τελευταία από αυτά τα όπλα να φεύγουν από κει το 2001. (Το F-104 είχε αποσυρθεί από το 93) Αυτά είναι επιβεβαιωμένες πληροφορίες και υπάρχει και ολόκληρο αφιέρωμα για τα όπλα αυτά σε περιοδικό του ειδικού τύπου. Το F-104 δεν ήταν σε καμία περίπτωση στρατηγικό βομβαρδιστικό απλά είχε την δυνατότητα ρίψης πυρηνικών γιατί είχε τρελό βαθμό ανόδου και μπορούσε εύκολα να ξεφύγει. Οι στόχοι της ΠΑ (με τα πυρηνικά) ήταν καθαρά προς Βορρά με βάση οδηγίες του ΝΑΤΟ και όχι κατά της Τουρκίας. Όταν κατέρευσε η ΕΣΣΔ δεν είχαν πλέον λόγο ύπαρξης στην χώρα μας και με την απόσυρση των F104 απλά πιάναν χώρο.

Overlord

Παράθεση από: PanPan στις  11 Μαρ 2012, 15:36:33 ΜΜ
Γιάννη δεν είναι έτσι. Τα F-104G τα πήραμε ολοκαίνουργια. Αργότερα πήραμε μεταχειρισμένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε πυρηνικά για αυτά κανονικότατα στον Άραξο με τα τελευταία από αυτά τα όπλα να φεύγουν από κει το 2001. (Το F-104 είχε αποσυρθεί από το 93) Αυτά είναι επιβεβαιωμένες πληροφορίες και υπάρχει και ολόκληρο αφιέρωμα για τα όπλα αυτά σε περιοδικό του ειδικού τύπου. Το F-104 δεν ήταν σε καμία περίπτωση στρατηγικό βομβαρδιστικό απλά είχε την δυνατότητα ρίψης πυρηνικών γιατί είχε τρελό βαθμό ανόδου και μπορούσε εύκολα να ξεφύγει. Οι στόχοι της ΠΑ (με τα πυρηνικά) ήταν καθαρά προς Βορρά με βάση οδηγίες του ΝΑΤΟ και όχι κατά της Τουρκίας. Όταν κατέρευσε η ΕΣΣΔ δεν είχαν πλέον λόγο ύπαρξης στην χώρα μας και με την απόσυρση των F104 απλά πιάναν χώρο.

Θα συμφωνήσω με το PanPan διότι από τον Άραξο ( F104) αλλά και από την Ανχίαλο αρχικά με F84 G η Ελλάδα ώς χώρα που συνόρευε με κράτη που ανήκαν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας είχε εξοπλιστεί από πολύ νωρίς με πυρηνικά, βέβαια σε καμία περίπτωση υπό εθνικό έλεγχο αλλά πάντα υπό νατοϊκό.
Στο περιοδικό ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ έχουν αναφερθεί πάμπολες φορές σε μοίρες της Π.Α. οι οποίες είχαν τέτοια εξειδίκευση.
Μάλιστα ο πρώην ΥΕΘΑ επί ΝΔ Σπήλιος Σπηλιοτόπουλος ( συγγνώμη αν κάνω λάθος το όνομα) σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι σαν πιλότος F104 είχε τότε σαν ΑΝΣΚ φράγματα στην Βουλγαρία και μονάδες του Βουλγαρικού στρατού που θα μπορούσαν να πληγούν με πυρινικά
Αν προχωρήσω, ακολουθείστε με...
Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με...
Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με...

SAPPER

Οπότε φίλου συνομιλητές φανταστείτε ότι ενώ ο Ελληνικός λαός κοιμόταν ήσυχος με την έννοια ότι δεν διατρέχει κίνδυνο καθότι φιλειρηνικός, οι δυνάμεις μας θα χτυπούσαν άλλα κράτη με αποτέλεσμα να δεχθούμε άμεση επίθεση από το τότε σοβιετικό block. (Όχι ότι θα έμενε τίποτα όρθιο αλλά λέμε)

Αυτές δυστυχώς οι συμμαχίες και συμφωνίες δεν έχουν αλλάξει, το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι στόχοι, οπότε κάθε σύρραξη μας ενδιαφέρει άμεσα και ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα εμπλακούμε σε πόλεμο και ας μην είναι δικός μας, βλέπε Κορέα, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Λιβύη, κλπ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με πικρία δεν βλέπουμε να υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη σε εθνικά θέματα που μας απασχολούν από τους σύμμαχους σε αυτά που έχουμε προσφέρει. (Διότι τους είναι και αυτοί χρήσιμοι λόγο θέσης)

Θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει μια συμφωνία ως αποτρεπτικώς παράγων για κοινή χρήση έως 3 κεφαλών από τις κεφαλές που είναι σε Ελληνικό έδαφος σε περίπτωση υπερφαλάγγισης των δυνάμεων μας όπως είχε συμφωνηθεί και με τον 3ο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

Overlord

Παράθεση από: SAPPER στις  16 Μαρ 2012, 15:27:19 ΜΜ
Θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει μια συμφωνία ως αποτρεπτικώς παράγων για κοινή χρήση έως 3 κεφαλών από τις κεφαλές που είναι σε Ελληνικό έδαφος σε περίπτωση υπερφαλάγγισης των δυνάμεων μας όπως είχε συμφωνηθεί και με τον 3ο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

Επειδή ότι άλλες συμφωνίες έχουν γίνει με τους ''συμμάχους'' έχουν τηρηθεί θα τηρήσουν και μια ανάλογη, η οποία μάλιστα δεν είναι ούτε κατά διάνοια εφικτή μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πυρηνικά στην χώρα μας και δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος που θα πεί ... ''Α !!! Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την Τουρκία και επειδή έχω κάνει συμφωνία ας ρίξω 3 τεμάχια στην Πόλη στην Σμύρνη και στην Άγκυρα''
Δυστυχώς φίλε μου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, ούτε από ΝΑΤΟ, ούτε από τους Ρώσους, ούτε καν από τα ''αδέρφια'' μας τους Σέρβους
Αν προχωρήσω, ακολουθείστε με...
Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με...
Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με...

Nameless

Αααααχ.......τι ωραιο πραγμα η ιστορια!   ;D ;D ;D ;D

Εχουμε και λεμε......

Η Ελλαδα, απο την εισοδο της στο ΝΑΤΟ την 10ετια του 50 ηταν συμμετοχος στο Νατοικο προγραμμα Nuclear weapon sharing. Το ιδιο και η Τουρκια.

Την εποχη εκεινη (Μετα την Προσεγγιση κατα την δεκαετια του 30 και του 40) η Τουρκια δεν θεωρουνταν απειλη για την Ελλαδα, η εστω δεν θεωρουνταν κυρια απειλη.  Ο κυριος κινδυνος προερχονταν απο το Βορρα και οι ενοπλες δυναμεις των δυο χωρων ηταν αναπτυγμενες αναλογα, αφενος να αντιμετωπισουν εναν εξωτερικο εχθρο στο βορρα, αφεταιρου να αντιμετωπισουν μια εσωτερικη "κοκκινη" επανασταση η οποια θα υποστηριζονταν απο τις γειτονες χωρες που ανηκαν στο Συμφωνο της Βαρσοβιας.

Τα πραγματα με την Τουρκια αρχισαν να στραβωνουν το 1955 με τον διωγμο και τις επιθεσεις κατα των Ελληνων στην Πολη (Tα Σεπτεμβριανα) και εν συνεχεια στραβωσαν ακομα περισσοτερο το 1963-64 για να πανε κατα Διαβολου το 1974 οταν και πλεον παγιωθηκε μετα την εισβολη η σημερινη κατασταση.

Στα πλαισια του Weapon Sharing, τοσο η Ελλαδα οσο και η Τουρκια κατειχαν στρατηγικες πυρηνικες κεφαλες οι οποιες φερονταν  με την μορφη βομβων ελευθερας πτωσης οι οποιες θα εριπτονταν αρχικα απο αεροσκαφη F84F και F100 της HAF και TAF και αργοτερα απο τα F104 και τα Α-7. Αυτες βρισκονταν υπο Αμερικανικο επιχειρησιακο ελεγχο και απο οσο γνωριζω παρεμειναν στην Ελλαδα μεχρι το 2001.

Επισης στην Ελλαδα και την Τουρκια υπηρχαν τακτικες πυρηνικες κεφαλες διαμορφωμενες να φερονταν επι των πυραυλων Nike-Hercules καθως και των πυραυλων πυροβολικου Honest John. Αυτες βρισκονταν υπο τον επιχειρησιακο ελεγχο των υπηρεσιων των δυο κρατων TAF/HAF και ΕΣ/ΤΣ. Αυτες αφαιρεθηκαν απο τις μοναδες επιφυλακης των δυο κρατων και ετεθησαν σε αποθηκευση μετα τα γεγονοτα του 1974 απο φοβο μηπως αρχισουμε να τα ριχνουμε ο ενας στον αλλον, μια σοφη, κατα τη γνωμη μου αποφαση.

Για την ιστορια, η Ελλαδα εξελαβε την κινηση αυτη σαν φιλοτουρκικη και αποχωρησε απο το στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ απο το 1974 μεχρι το 1980.

Οσον αφορα το σχολιο του φιλου Sapper για το φιλειρηνικο Ελληνικο λαο που κοιμωνταν μακαριος, θα ελεγα οτι οι συγκεκριμενες υποχρεωσεις της ελλαδας δεν ηταν κρυφες, αλλα φανερες και γνωστες σε οποιονδηποτε ειχε το ενδιαφερον να διαβασει και να ψαξει. Αν δεν απαττωμαι υπηρχαν και σχετικα συνθηματα απο καποιους γραφικους της εποχης εκεινης "ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" αλλα οι Ελληνες την εποχη εκεινη ηταν πολυ απασχολημενοι να κυνηγανε τα Αμερικαν Ντολλαρς για να ασχοληθουν με τετοια....μικροπραγματα.

Τωρα, οσον αφορα τη Βαση της Ελευσινας, σιγουρα ειναι ΝΑΤΟικη...υπαρχουν και τα σχετικα σηματα στα διαφορα κτιρια. Σε καμμια ομως περιπτωση δεν μου κανει για βαση αποθηκευσης οπλων μαζικης καταστροφης, δεδομενου οτι και τα tol ειναι σχετικα αχαμνα και η ασφαλεια της βασης φαινεται πολυ λιγη (οποιοσδηποτε περνουσε τα συρματα ηταν σχεδον πανω στα τολ.)

Περισσοτερο μου κανει για βαση αεραμυνας, πιθανως καποιου συστηματος NIKE η HAWK

Σε καθε περιπτωση η ιστορια της εν λογω βασης ειναι ακρως ενδιαφερουσα και ευχαριστως θα ακουγα περισσοτερα πραγματα για αυτην.....μηπως να ανοιξουμε σχετικο thread?

"ΠΕΔΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.....Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ"

salamine153

Οντως, ωραια θα ηταν ;) απλα, οσο πιο πολυ ακους για την ιστορια της, τοσο πιο πολυ σε θλιβει η σημερινη της κατασταση :-X Παραλληλα, αυτο σημαινει οτι πρεπει να εντυνουμε τις προσπαθειες συμμαζεματος της βασης ::)
Δεν μπορεις να σταματισεις την ελευθερια

PanPan

Παιδιά τα toll είναι στάνταρ για βλήματα Νίκη. Υπάρχουν ολόιδια σε άλλη βάση της ΠΑ που έχει ακόμα κάποια απόαυτά τα συστήματα εγκαταλελειμένα

mirrage

Παράθεση από: Nameless στις  16 Μαρ 2012, 19:29:30 ΜΜ
...
Η Ελλαδα, απο την εισοδο της στο ΝΑΤΟ την 10ετια του 50 ηταν συμμετοχος στο Νατοικο προγραμμα Nuclear weapon sharing. Το ιδιο και η Τουρκια.
...

Έχει ακουστεί πως όταν παζαρευόταν η αγορά των F-16 Block 52+ είχαμε ζητήσει να
συμπεριληφθεί στο λογισμικό του αεροσκάφους ο κώδικας για την χρήση πυρηνικών
όπλων.Αν δεν απατώμαι το διάβασα κάποτε στην ΠΤΗΣΗ.Το μεταφέρω με επιφύλαξη
καθώς δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.
Οι Αμερικάνοι απλά μας έκλασαν στα μούτρα τότε (και καλά εκάναν δλδ..).

chrisdeggestin

Η συζητηση ειναι πολυ ενδιαφερον ,πραγματικα πιστευω οτι θα υπαρχουν πολλοι οι οποιοι θα ηθελαν να μαθουν περισσοτερα για την ιστορια της βασης που απο οτι φαινεται κρυβει μερικα μυστικα.
Συμφωνω και εγω οτι θα ηταν καλυτερο να ανοιξουμε ενα αλλο νημα σχετικο με το παρελθον της βασης ...
Μπραβο σας για την ενημερωση παρακολουθω με προσοχη και πολυ ενδιαφερον!!!

Nameless

Εγω παλι εχω διαβασει κατι λιγο διαφορετικο.....

Το 1998 οταν γινονταν συζητηση για το μελλον της Ελλαδας στο προγραμμα Nuclear Weapon Sharing δεδομενης της επικειμενης αποσυρσης των Α-7Η/Ε οι ΗΠΑ προσεφεραν καποια Nuclear Capable αεροσκαφη F-16 απο τα αποθεματα της δικης τους αεροποριας στην ΠΑ με σκοπο να αναλαβουν ρολο πυρηνικης κρουσης στα πλαισια παντα σχεδιασμου του ΝΑΤΟ.

Το σχεδιο αυτο δεν απεδωσε δεδομενης αφενος της διαφορετικοτητας των συστηματων που μας προσεφεραν και αφαιτερου του σχετικου μικρου αριθμου των F-16 στην Ελλαδα τοτε που μετα βιας καλυπταν τις εθνικες αναγκες.

Τα πραγματα αλλαξαν με την ελευση μεγαλου αριθμου Block52+ adv και την ενεργοποιηση της 335. Φημες θελουν μαζι με τα advanced  να επανηλθαν στον Αραξο και οι Β61

Τωρα....πισω στην Ελευσινα, μια σχετικα συντομη ερευνα που εκανα στο ιντερνετ μου αποκαλυψε την υπαρξη μιας μοιρας Nike Hercules στην Ελευσινα, μιας μοιρας που πιθανως να εφερε και πυρηνικες κεφαλες. Κοιτοντας τις αεροφωτογραφιες της βασης που παιζουμε, δεν βλεπω πουθενα βασεις για εκτοξευτες. Eχει δει καποιος κατι τετοιο;

PanPan

Παράθεση από: Nameless στις  17 Μαρ 2012, 12:23:17 ΜΜ
Εγω παλι εχω διαβασει κατι λιγο διαφορετικο.....

Το 1998 οταν γινονταν συζητηση για το μελλον της Ελλαδας στο προγραμμα Nuclear Weapon Sharing δεδομενης της επικειμενης αποσυρσης των Α-7Η/Ε οι ΗΠΑ προσεφεραν καποια Nuclear Capable αεροσκαφη F-16 απο τα αποθεματα της δικης τους αεροποριας στην ΠΑ με σκοπο να αναλαβουν ρολο πυρηνικης κρουσης στα πλαισια παντα σχεδιασμου του ΝΑΤΟ.

Σωστό είναι αυτό!