Λειτουργία στην Αγία Σοφία

Ξεκίνησε από Maleficus, 08 Μαΐου 2010, 14:33:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Maleficus

Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά μετά απο 557 χρόνια θα τελεστεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο Ναο των Ναών η Θεία Λειτουργία
παραθέτω το άρθρο
"57 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, θα τελεστεί Θεία λειτουργία...στην Αγία Σοφία, με πρωτοβουλία του οργανισμού "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας". Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας, Κρις Σπύρου, και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο κ. Σπύρου έκανε γνωστό ότι η Θεία λειτουργία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών. Όπως είπε, η Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Πόλη τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.

«Οι ενορίτες της Αγίας Σοφίας απ' όλο τον κόσμο θα είμαστε στην Πόλη, προκειμένου να τελέσουμε θεία λειτουργία στη Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.  "

http://greeknation.blogspot.com/2010/05/557_08.html

pianist

Αν γινει κατι τετοιο θα ειναι πραγματι συγκλονιστικο....Με τα χιλια ζορια θα μας αφησουν αν μας αφησουν τελικα και εμεις τα ζωα τους χτιζουμε και τζαμι στο βοτανικο....Τελος παντων ελπιζω στο μελλον να θεωρειται δικαιωμα μας η τελεση θειας λειτουργιας στο ναο ΜΑΣ ,και να μη χρειαζεται να παιρνουμε αδεια απο τις αρχες....

Splinter-B

Εγώ πάλι δεν ψήνομαι...
Τίποτε απ'όσα κάνει ο γείτονας (μιλώ για την εξουσία, όχι τον λαό ) δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε από άδολη καλοσύνη. Κάτι έχει να κερδίσει και σίγουρα θα είναι περισσότερο απ'όσο θα δώσει.
"Wise men talk because they have something to say, fools talk because they have to say something."

fanioles

Παράθεση από: GRFJ στις  10 Μαΐου 2010, 13:03:16 ΜΜ
Εγώ πάλι δεν ψήνομαι...
Τίποτε απ'όσα κάνει ο γείτονας (μιλώ για την εξουσία, όχι τον λαό ) δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε από άδολη καλοσύνη. Κάτι έχει να κερδίσει και σίγουρα θα είναι περισσότερο απ'όσο θα δώσει.

Συμφωνώ!  σίγουρα κάτι παίζει απο πίσω..  Δε μας φτάναν τα οικονομικά, έχουμε και τα πολιτικοθρησκευτικά....

Αντε να δούμε..

Hardcore G.T.

Kατα την γνωμη μου ειναι περισοτερο εθνικο γεγονος παρα θρησκευτικο . Και οπως ειπαν και οι παραπανω σιγουρα κρυβονται συμφεροντα .  Δεν παυει ομως να αποτελει σημαντικο γεγονος για το εθνος μας. οποτε +10

Υπερανω ολων η Πατρις

ΕΚΔΡΟΜΟΣ

Παράθεση από: GRFJ στις  10 Μαΐου 2010, 13:03:16 ΜΜ
Εγώ πάλι δεν ψήνομαι...

Για δειτε εδω τι ανακαληψαν οι κουμπαροι:
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12081&Itemid=83

και αυτο:

Οι Τούρκοι ανακάλυψαν ιδιοκτήτη της Αγια-Σοφιάς
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010, 12:47

Για ακόμα μία φορά η Τουρκία προκαλεί το ελληνικό χριστιανικό αίσθημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ο γενικός διευθυντής βακουφικών ιδρυμάτων (τα κτήματα που είχαν αφιερωθεί από ευσεβείς σε ναούς, μοναστήρια, σχολεία κ.ά.) της Τουρκίας, Γιουσούφ Μπεγιαζίτ, ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Αγια-Σοφιάς!

Και ως εκ θαύματος... οι γνήσιοι τίτλοι ανήκουν στο όνομα Ebulfetih Sultan Mehmet, γνωστός ως σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους Οθωμανούς Σουλτάνους, που ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία τους, μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Όπως διευκρινίζει με σκωπτική διάθεση η τουρκική εφημερίδα, με την «ανακάλυψη» αυτή αποδεικνύεται ότι η Αγια-Σοφιά ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο και όχι στα «πνευματικά όντα» της Παναγιάς, του Χριστού ή του Αγίου Πνεύματος

Maleficus

Πάμε για Romper Stomper καταστάσεις μου φαίνεται ...
θα τους αφιέρωνα ένα τραγουδάκι αλλά είναι πολύ ποιο προσβλητικό απο αυτά που λένε εκείνοι!

όπως και να έχει δεν βλέπω το λόγο για να μην γίνει λειτουργία
μπορεί να είναι και ένα ακόμα επικοινωνιακό τρίκ για τα στραφούν τα μάτια μας αλλου όπως πολλές άλλες φορές στο παρελθόν...

ας δούμε τι θα γίνει ...

Ozymandias

Aν ειναι το θεμα αυτο να παραμεινει ανοικτο, να κανω το research μου, και γραψω τη γνωμη μου. Αν παλι ειναι το θεμα να κλεισει, δεν αξιζει να γραψω και να χαλασω τη καρδια των Ελληνο-χριστιανων του φορουμ  ;D ;D ;D

(Καποια στιγμη πρεπει να σας εξηγησω ποσο ανοητος ειναι ο ορος Ελληνορθοδοξος. Σαν να λεμε ΓαβροΒαζελος )

Splinter-B

Παράθεση από: Ozymandias στις  10 Μαΐου 2010, 21:52:01 ΜΜ

(Καποια στιγμη πρεπει να σας εξηγησω ποσο ανοητος ειναι ο ορος Ελληνορθοδοξος. Σαν να λεμε ΓαβροΒαζελος )

Συμφωνώ απολύτως. 
Νομίζω ότι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό μεταφράζοντας απλώς το Greek Orthodox των ξένων για να μας διαφοροποιούν από τους άλλους ορθόδοξους (Π.χ. Ρώσους κλπ.)
Εν πάσει περιπτώσει, το δικό μου σχόλιο ήταν καθαρά για την πολιτική πλευρά του θέματος.
"Wise men talk because they have something to say, fools talk because they have to say something."

Hardcore G.T.

Παράθεση από: Ozymandias στις  10 Μαΐου 2010, 21:52:01 ΜΜ
Aν ειναι το θεμα αυτο να παραμεινει ανοικτο, να κανω το research μου, και γραψω τη γνωμη μου. Αν παλι ειναι το θεμα να κλεισει, δεν αξιζει να γραψω και να χαλασω τη καρδια των Ελληνο-χριστιανων του φορουμ  ;D ;D ;D

Νομιζω εισαι λιγο off topic  . Τι σχεση εχουν τα παραπανω με το θεμα ?

Υπερανω ολων η Πατρις

Maleficus

κοίτα να δείς ούτε εγώ είμαι ο ποιο θρήσκος που θα βρείς μπροστά σου αλλά να γίνεται μετά απο μισή χιλιετία λειτουργία στο μεγαλύτερο ναο δεν είναι και κάτι μικρό...
αν θυμάμαι παλιοτερα κάποιος παπάς πήγε να κάνει...και είχε δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο (?)
αλλά όπως και να έχει δεν γίνεται να θύγεις έτσι τη θρησκεία ενός με τον οποίο λές ότι θέλεις καλές σχέσεις , λές ότι θές τη βοηθειά του για να μπείς στην ΕΕ και άλλα ακόμα πολλά ...

όταν στη Δανία(?) κάποιος είχε ζωγραφίσει το προφήτη τους κάνανε το κόσμο άνω κάτω και όλοι φοβούνταν για αντίποινα σε όλο το κόσμο....
όταν εκείνοι λένε ότι η Αγία Σοφία ανήκει σε έναν τύπο ο οποίος πέθανε πριν 400 χρόνια και ότι δεν είναι ιδιοκτησία της Αγίας Τριάδας είναι σα να λέει ότι η θρησκεία μας είναι υλιστική (πράγμα που δεν είναι) και πως και οι Τρείς τους θέλουν να πάνε να κάνουν μύνηση στο Τουρκικό Δημόσιο Τομέα για θέματα ιδιοκτησίας ...
τόσα χρόνια προκαλούν συνέχεια και τις πιο πολλές φορές το περνάω στο ντούκου...
Απλώς έχουν τη Τζιχάντ και μας το παίζουν μάγκες ....δεν σηκώνουν πολλά πολλά και στήνουν το ζονάρι στο πεζοδρόμιο !!!

******Μην το κλειδώσετε μιάς και δεν έχει ξεφύγει το θέμα και ούτε πρόκειται να ξεφύγει******

salamine153

Να θυμησω σε ορισμενους οτι μια ανεπισημη λειτουργια ειχε γινει και κατα τη διαρκεια της Μικροασιατικης εκστρατιας.
Απο κει και περα, δεν ξερω ποια η αναγκη να γινονται αυτα οταν το ενδιαφερον των ιδιων των Ελληνων για τη θρησκεια ειναι ολο και πιο ανυπαρκτο, κυριως ομως δεν υπαρχει ενα γενικοτερο συστημα αξιων, αποτελουμενο, μεταξη αλλων και απο τη θρησκεια, τετοιο που να μετατρεπεται στη ζωη σε συγκεκριμενες πραξεις. Οι Ελληνες δεν εχουν εναν πολιτισμο που να τον εχουν οι ιδιοι αναγκη. Δεν μπορουμε να φαντατουμε κανεναν Τουρκο να καιει την τουρκικη σημαια. Η ελληνικη "τεχνη" δεν δειχνει τιποτα παρα μονο την αυτοκαταναλωση και τη καταντια. Με καθε τροπο ηρωοποιουνται διαφορα απληστα, ελεηνα και αδιστακτα ανθρωπακια, που δεν ξερουν και δεν ξελουν να ξερουν καμια εννοια τιμης, αξιοπρεπειας και μετρου. Αμα κανουν εστω ενα παιδι οι Ελληνες, παλι καλα. Κανενας δεν θελει να παει φανταρος, ενω η φητεια μειωνεται συνεχεια. Γιατι λοιπον ασχολουμαστε με την Αγια Σοφια, που αι τις δυο φορε χαθηκε απο την ηθικη, κοινωνικη, πολιτιστικη και, ως εκ τουτου, πολιτικη ανεπαρκεια των Ελληνων; Δεν νομιζετε πως ειναι προτιμοτερο να γινουμε επαρκεις και να εχουμε αναγκη τις επαρχουσες εκκλησιες, απο το να προσπαθουμε να κανουμε ανταρτικες λειτουργιες στην Αγια Σοφια; Αυτη θα ειναι παλι δικη μας οταν θα μπορει να γινει τοπος λατρειας και κυριως ΠΙΣΤΗΣ, και οχι απλως ενα ακινητο της συμμοριας των Γιοσακιδο-Εφραιμ.
Δεν μπορεις να σταματισεις την ελευθερια

Ozymandias

ΠαράθεσηΝομιζω εισαι λιγο off topic  . Τι σχεση εχουν τα παραπανω με το θεμα ?
Εγω παλι λεω, καλε μου πεζοναυτη, οτι πριν αρχισεις να ΝΟΜΙΖΕΙΣ τι ειναι off topic και τι on topic, καλο θα ηταν να ξεσκονισεις κανενα βιβλιο ιστοριας και να παψεις να ΝΟΜΙΖΕΙΣ αλλα να ΞΕΡΕΙΣ για τι μιλας.

Οσον αφορα το θεμα μας, επιτρεψτε μου να επανελθω αυριο το πρωι. Ελπιζω οι καλοι μας moderators να μην μας το κλειδωσουν και παν χαμενες ολοες μας οι συζητησεις

pianist

Παράθεση από: salamine153 στις  10 Μαΐου 2010, 23:38:38 ΜΜ
Να θυμησω σε ορισμενους οτι μια ανεπισημη λειτουργια ειχε γινει και κατα τη διαρκεια της Μικροασιατικης εκστρατιας.
Απο κει και περα, δεν ξερω ποια η αναγκη να γινονται αυτα οταν το ενδιαφερον των ιδιων των Ελληνων για τη θρησκεια ειναι ολο και πιο ανυπαρκτο, κυριως ομως δεν υπαρχει ενα γενικοτερο συστημα αξιων, αποτελουμενο, μεταξη αλλων και απο τη θρησκεια, τετοιο που να μετατρεπεται στη ζωη σε συγκεκριμενες πραξεις. Οι Ελληνες δεν εχουν εναν πολιτισμο που να τον εχουν οι ιδιοι αναγκη. Δεν μπορουμε να φαντατουμε κανεναν Τουρκο να καιει την τουρκικη σημαια. Η ελληνικη "τεχνη" δεν δειχνει τιποτα παρα μονο την αυτοκαταναλωση και τη καταντια. Με καθε τροπο ηρωοποιουνται διαφορα απληστα, ελεηνα και αδιστακτα ανθρωπακια, που δεν ξερουν και δεν ξελουν να ξερουν καμια εννοια τιμης, αξιοπρεπειας και μετρου. Αμα κανουν εστω ενα παιδι οι Ελληνες, παλι καλα. Κανενας δεν θελει να παει φανταρος, ενω η φητεια μειωνεται συνεχεια. Γιατι λοιπον ασχολουμαστε με την Αγια Σοφια, που αι τις δυο φορε χαθηκε απο την ηθικη, κοινωνικη, πολιτιστικη και, ως εκ τουτου, πολιτικη ανεπαρκεια των Ελληνων; Δεν νομιζετε πως ειναι προτιμοτερο να γινουμε επαρκεις και να εχουμε αναγκη τις επαρχουσες εκκλησιες, απο το να προσπαθουμε να κανουμε ανταρτικες λειτουργιες στην Αγια Σοφια; Αυτη θα ειναι παλι δικη μας οταν θα μπορει να γινει τοπος λατρειας και κυριως ΠΙΣΤΗΣ, και οχι απλως ενα ακινητο της συμμοριας των Γιοσακιδο-Εφραιμ.
Συμφωνω απολυτα με αυτα που λες και επι το πληστον πιστευω οτι αν σαν κοινωνια ειμασταν λιγο πιο κοντα στο Θεο η Ελλαδα δε θα ηταν σε αυτη τη φρικτη ,πρωτα ηθικη και επειτα κοινωνικη , οικονομικη ,πολιτικη κατασταση .Παρ'ολα αυτα πιστευω οτι το να ξαναλειτουργησει ο "Ναος της του Θεου Σοφιας" σαν τοπος λατρειας μετα απο τοσα χρονια θα ειναι κατι πολυ σημαντικο για ολο τον ορθοδοξο αλλα και γενικοτερα τον χριστιανικο κοσμο....Πολλα εχουν ειπωθει κατα καιρους για την πολη και επειδη εχουν ειπωθει απο ανθρωπους φωτισμενους δεν μπορει ολα να ειναι αερολογιες....Ειδωμεν....
Παράθεση από: Ozymandias στις  11 Μαΐου 2010, 01:01:59 ΠΜ
Εγω παλι λεω, καλε μου πεζοναυτη, οτι πριν αρχισεις να ΝΟΜΙΖΕΙΣ τι ειναι off topic και τι on topic, καλο θα ηταν να ξεσκονισεις κανενα βιβλιο ιστοριας και να παψεις να ΝΟΜΙΖΕΙΣ αλλα να ΞΕΡΕΙΣ για τι μιλας.

Οσον αφορα το θεμα μας, επιτρεψτε μου να επανελθω αυριο το πρωι. Ελπιζω οι καλοι μας moderators να μην μας το κλειδωσουν και παν χαμενες ολοες μας οι συζητησεις
Φιλε μου επιτρεψε μου να διαφωνησω μαζι σου....Ο ορος Ελληνορθοδοξος ειναι ενας ορος που υποδηλωνει πολλα , απ'το δογμα μεχρι τον τροπο λατρειας και τα λοιπα....Ενα παραδειγμα θα σου πω...Στη Ρωσσια και σε αλλες ορθοδοξες χωρες δε χρησιμοποιειτε η βυζαντινη μουσικη....Αυτο μονο στην Ελλαδα γινεται και ειναι παραδοση που υπαρχει απ'το Βυζαντιο....Επισης η γλωσσα που χρησιμοποιειτε στα μυστηρια ειναι  η γλωσσα της καινης διαθηκης δηλαδη τα αρχαια Ελληνικα...Αυτο επισης δεν γινεται πουθενα αλλου....Δεν εξεταζω γιατι η αν θα επρεπε να γινεται ,απλα σου εξηγω για ποιο λογο διαφωνω με αυτο που λες....Σαφως για να καταλαβαινει ο απλος κοσμος τις θειες λειτουργιες η τις αλλες ακολουθιες, η καθε χωρα εχει μεταφρασει τα κειμενα στη γλωσσα της ετσι η παραδοση της Ορθοδοξιας σταματαει να υπαρχει σε αυτο το τομεα....Η μονη χωρα που εχει μεινει πιστη στη παραδοση ειναι η Ελλαδα γι'αυτο και ο ορος Ελληνορθοδοξος....Και να σου πω και κατι αλλο.....Για καποιον που δεν ασχολειτε με ομαδες οπως και να τον πεις δε θα τον νοιαξει ιδιαιτερα...Για πηγαινε ομως να πεις εναν βαζελο "γαυρο" η το αντιστροφο....Πιστευω το ιδιο ισχυει και στο χαρακτηρισμο του Θρησκευματος....Δε θα θιχτω αν καποιος απλα με πει Ορθοδοξο , αυτο μας ελειπε , αλλα οτι εχει σημασια , εχει....
Ελπιζω να μη το κλειδωσουν το θεμα....Πιστευω οτι ειναι απ'τα καλυτερα off topic που εχουν μπει.....

Hardcore G.T.

Παράθεση από: Ozymandias στις  11 Μαΐου 2010, 01:01:59 ΠΜ

Kαλε μου φιλε Ozymandia βιβλια ιστοριας διαβαζω καθε μερα μιας και με ενδιαφερουν και δεν νομιζω ΞΕΡΩ τι ειναι ον τοπικ και οφ .

Pianist + 1000 στα λεγομενα σου!!!!

Υπερανω ολων η Πατρις

Maleficus

το θέμα δεν είναι αν είναι ορθός ο όρος Ελληνοχριστιανισμός ή αν το Filique υπάρχει ή οχι ...
εδώ έχουμε πεί δύο πράγματα ...
Πως είναι να γίνει Λειτουργία στην Αγία Σοφία και πως οι τούρκοι λένε τα δικά τους...
αν γίνει στο τέλος θα μας πούνε ότι μας "χτίσανε" ή οτι μας "δώσανε " μία εκκλησία στη Πόλη και μην ξεχνάτε πως έχει αρχίζει να γίνεται το τζαμί στο Βοτανικό και αυτό είναι δική μου άποψη ...
δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε θεολογία
απλώς συζητάμε το γεγονός ...

Ozymandias

Λοιπον, η κουβεντα μας παει να πεσει στην γνωστη παγιδα που πεφτουμε σχεδον παντα οταν προσπαθουμε να μπλεξουμε κατι το καθαρα υποκειμενικο (Θρησκεια) με κατι το αντικειμενικο (ιστορια/πολιτικη)

Ας ξεκινησουμε λοιπον με τη θρησκεια.

Πριν ξεκινησω να δηλωσω οτι ειμαι αγνωστικιστης. Θεωρω τον εαυτο μου Ελληνα, αλλα σε καμμια περιπτωση δεν θεωρω τον εαυτο μου χριστιανο ή ορθοδοξο.

Ωντας λοιπον απο εξω, δεν μπορω παρα να χλευασω τους χριστιανους που διαμαρτυρονται γιατι οι Τουρκοι Μουσουλμανοι τους καβατζωσαν καμποσες εκκλησιες, οταν οι ιδιοι καμποσους αιωνες πιο πριν εκαναν ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο στην θρησκεια που επικρατουσε στην περιοχη καταστρεφοντας ναους και ιερα, χτιζοντας εκκλησιες πανω στα θεμελια ναων, κυνηγωντας τους πιστους και σφαζοντας τους στους δρομους (βλ. Υπατια). Αν μη τι αλλο, οι Οθωμανοι Μουσουλμανοι ηταν πολυ πιο ελαστικοι και ελεημονες προς τους Χριστιανους απο οτι υπηρξαν οι χριστιανοι στους Ελληνες Εθνικους, και μην ακουσω οτι η θρησκεια των Ελληνων ηταν "Ειδωλολατρικη" και "Ψευτικη" σε αντιθεση με την θρησκεια των Χριστιανων. Η οποια θρησκεια ειναι πραγματικη και ιερη για αυτον που πιστευει σε αυτη και αυτη η πιστη θα πρεπει να γινεται σεβαστη σε καθε περιπτωση.

Αυτα λοιπον κατα τη διαρκεια της αυτοκρατοριας. Στις μερες μας τα πραγματα δεν ειναι καλυτερα. Η ιδια υποκρισια, η ιδια ταση να βλεπουμε τα πραγματα οπως μας συμφερουν. Οι χριστιανο-πατριωτες που καιγονται να δουν λειτουργια στην Αγ. Σοφια ειναι οι ιδιοι που ενισταντο λυσσωδως μεχρι προτινως στην δημιουργεια μουσουλμανικου τεμενους στην Αθηνα. Και ενω στην Κων/πολη/Ισταμπουλ/Βυζαντιο υπαρχει ενα πατριαρχειο και μπολικες εκκλησιες  στην Αθηνα δεν υπαρχει ουτε ενα τεμενος που να μπορει ενας μουσουλμανος να λατρεψει το θεο του οπως γουσταρει. Να μη μιλησω δε για τις μερικες χιλιαδες (Περιπου 2.000-3.000, μπορει και παραπανω) πιστους της αρχαιας Ελληνικης θρησκειας οι οποιοι δεν εχουν ουτε ναο, ουτε μπορουν καν να αναγνωρισουν την πιστη τους ως θρησκεια, και βλεπουν τους ναους τους να εχουν γινει μουσεια και εγω δεν ξερω τι. Και παλι μην ακουσω τιποτα περι "πραγματικης" θρησκειας και "Ειδωλολατριας"

Σε ολη αυτην την ιστορια μου φαινεται οτι ο πιο λογικος ηταν ο Κεμαλ Ατατουρκ ο οποιος το 1935, αναγνωριζοντας την αρχαιολογικη αξια της Αγ. Σοφιας που ηταν τοτε τζαμι, την μετετρεψε σε μουσειο. Εμεις, οι πολιτισμενοι Ελληνες, τα οποια τζαμια ειχαν μεινει στην Ελλαδα, μετα την ανταλλαγη των πληθυσμων του 1922, τα αφησαμε να ρημαξουν.  Το 2006, η Τουρκικη κυβερνηση (Αυτοι οι βαρβαροι, τρομαρα μας) συμφωνησε στη μετατροπη ενος χωρου στην Αγ. Σοφια σε χωρο λατρειας για το ποσωπικο που δουλευει εκει και τους αρχαιολογους που επισκεπτονται το χωρο, ανοιχτο για Μουσουλμανους ΚΑΙ Χριστιανους

Αυτα οσον αφορα τη θρησκεια, οπου βλεπουμε οτι η ολη ιστορια και η ιδια η Αγ. Σοφια ελαχιστη σχεση εχει με την πιστη στον θεο, τον οποιο θεο. Περισσοτερη σχεση εχει με την προσπαθεια ανθρωπων να επιβαλλουν την πιστη τους και την πολιτικη τους.

Ο Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus  (Ο οποιος καμμια σχεση δεν ειχε με Ελλαδα) εχτισε την εκκλησια σαν μνημειο της εξουσιας του. Ο Μωαμεθ ο πορθητης την χρησιμοποιησε σαν μνημειο της κατακτησης του, Ο Ελ. Βενιζελος και οι μεγαλοιδεατες την χρησιμοποιησαν σαν συμβολο της δικης τους ιδεολογιας, και ο καθε συγχρονος μαλακας εθνικιστης στις μερες μας τη χρησιμοποιει σαν εμβλημα και συμβολο εθνικης παλινορθωσης, μαζι με την κοκκινη μηλια.

Στα ματια του γραφοντος ολοι οι προαναφερθεντες, απο τον Φλαβιο μεχρι τον συγχρονο .. ελληναρα εθνικιστη, ο καθενας στην εποχη του και στον τοπο του ηρθαν και εχεσαν πανω στην Αγια Σοφια και σε ολα οσα θα επρεπε αυτη να συμβολιζει.

Oσον αφορα τον ορο Ελληνορθοδοξια, να σας θυμισω οτι για αιωνες μεσα στο Βυζαντιο ο,τιδηποτε ειχε να κανει με Ελλαδα (πλην της γλωσσας) και ελληνικου πολιτισμου ηταν ταμπου και τζιζ κακα. Μαλιστα ο ορος Ελληνας ηταν προσβλητικος. Για Αιωνες μαλιστα λεγομασταν Ρωμιοι.

Πολυ πολυ αργοτερα, οι οραματιστες μιας Εθνικης παλιγεννεσιας παντρεψαν το Ελληνικο πνευμα της αρχαιοτητας με την σκοταδιστικη ορθοδοξια (Ενας ανιερος γαμος) προκειμενου να προμηθευσουν ενα ιδεολογικο εθνικοαπελευθερωτικο υποβαθρο στην επανασταση που κυοφορουνταν (Και που αρχικα καμμια σχεση δεν ειχε με απελευθερωση κτλ) ωστε να γινει αποδεκτη απο μεγαλυτερο μερος του κοσμου που υπο αλλες συνθηκες δεν θα συστρατευονταν με την πολεμικη τους

Αυτα τα ολιγα προς το παρον. Περισσοτερη ιστορια, και οχι μυθολογια/μυθοπλασια στο προσεχες μελλον, οπως προχωρα η κουβεντα, αν δεν μας κλειδωσουν οι moderators  ;D :P

marboo

Ακραίο περιεχόμενο
Όλα τα θέματα, που περιέχουν ακραίο πολιτικό, πορνογραφικό, θρησκευτικό, φωτογραφικό/video ή άλλου είδους παράνομο υλικό, απαγορεύονται ρητά και θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση