βαση ελευσινας

Ξεκίνησε από ανθυπασπιστης, 28 Σεπ 2009, 13:18:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ανθυπασπιστης

θα ιθελα να μαθω λιγες πληροφοριες για την βαση τις ελευσινας ξερω ειναι μοιρα Μοίρα Αντιεροπορικης Αμυνας και Φρουρησης. Εγκαταλιφικε λογω οτι το αεροδρομιο τις ελευσινας ειναι ποια πολιτικο και οχι πολεμικο οπως καποτε? οποις ξερει ας βοιθησει ευχαριστω
BLACK HAWK :.: TEAM SPECIAL WARFARE OPERATOR

Ozymandias

Το αεροδρομιο τηε Ελευσινας παραμενει καρα-στρατιωτικο. Η βαση στην Ελευσινα (Για την ακριβεια Ασπροπυργο) ειναι πρωην ΝΑΤΟικη μοναδα που εκλεισε με το τελος του ψυχρου πολεμου,μαζι με αλλες ομοιες της στην Ελλαδα, Γουβες, Νεα Μακρη, Ελληνικο, Πεντελη κτλ.

Ισως καποιοι απο το φορουμ ξερουν να μας πουν τι ακριβως εκανε αυτη η βαση, γιατι στο ιντερνετ δεν βρηκα κατι

ανθυπασπιστης

μοιρα αντιεροπορικις αμυνας και φρουρησης

Τάλων

παιδια εγω ηρθα στην Ελευσινα στο παιχνιδι "Αινιγμα" και οντως μου κοινησε το ενδιαφερον η ολη κατασκευη
δεν βρηκα τιποτα στο νετ σχετικο και ισως ειναι λογικο
το σιγουρο ειναι παντως οτι ανηκε σε μια σειρα αμερικανικον βασεων στην χωρα με την μασκα του νατο
οπου εκλεισαν πριν χρονια
ο ρολος της σιγουρα εχει να κανη με ηλεκτομαγνητικα πεδια που βοηθουν στην επικοινωνια
αν ειστε στο παιχνιδι την Κυριακη σιγουρα μπορουμε να ανταλαξουμε αποψεις
Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει.

ΕΚΔΡΟΜΟΣ

μαλλον τα τολ μιαζουν για αποθηκεσ πυρομαχικων (!!!!) και ο πυργοσ ελεγχου για να ελεγχει την περιοχη του στρατοπεδου.

kostas pap

αυτο που ξερω εγω ειναι πως οταν ανηκε στους αμερικανους
υπηρχαν και αποθηκες με πυρηνικα.μην φανταστητε πυραυλους κ.λ.π
αλλα απο το λιγο που ξερω υπηρχαν...

Τάλων

Επειδη συνεχιζω να ασχολουμε με το θεμα

Πυρινικα δεν υπηρξαν ποτε εκει.

Υπηρξαν μονο προηγμενα για την εποχη εποικινωνιακα μεσα και μεσα τυφλωσης.

Καποια απο τα νεοτερα χτισματα ανοικουν σε κατασκευες του ΕΣ αλλα και τις ΕΛΑΣ.

Θα σας προτεινα σαν τροφη για σκεψη αλλα και αφορμη για περισσοτερη ερευνα να παρατηρησεται τους μεντεσεδες αλλα και τα αυλακια μεσα στα κτηρια.

vipergr

Οντως αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο χώρο ειναι η κατασκευή ειδικά του πράσινου κτηρίου με τον πύργο.

Είναι πολύ καλά οχυρομένο ιδιαιτερα στη πίσω μεριά με παράθυρα triplex και αντίστοιχες πολεμίστρες φεγγίτες απο κάτω τους. Οι εξωτερικές πόρτες αν κρίνω απο το πάχος των μεντεσέδων θα ζύγιζαν πάνω απο 500-1000 κιλά, όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι είναι από ενισχυμένο μπετόν, αλλά αυτό που μου κάνει  εντύπωση είναι στον επάνω οροφο στο ταρατσάκι είναι ένα δωμάτιο με τρεις τέτοιες θωρακισμένες πόρτες αλλα με κενο απο πάνω προφανώς για εξαερισμό. Τι στο καλό θα μπορούσε να είχε εκει μέσα?

kostas pap

δεν εγραψα κατι για  εντυπωσιασμο...
αλλα υπαρχει μελος στο forum που υπηρετισε εκει κ πιο συγκεκριμενα
στη βαση που συνανταμε οπως παμε για το πεδιο,που αν οχι καθημερινα
(να μην λεω κ ψεματα)πηγενε συχνα κ σε ενα διαλογο που ειχαμε στο
νυχτερινο παιχνιδι μου το ειπε!

Τάλων

Φιλε kostas pap με τιποτα δεν ειπα οτι εγραψες κατι για εντυπωσιασμο.

Οσο για το αλλο μελος που λες ποτε δεν αποκλειο τιποτε αλλα μου φενεται απιθανο να καταφερε να μπηκε μεσα οταν η βαση ηταν υπο αμερικανικη λειτουργεια.Αλλα κα να μπηκε για καποιο χ λογο θα ειδε πολυ πολυ λιγα και θα καταλαβε πολυ λιγοτερα. Εξαλλου τοτε θα πρεπει να ηταν περιπου 20 - 25 ετων!

Φιλε vipergr ριξε μια ματια σχετικα με ηλεκτρομαγνητισμο και μεταφορα συματων μεσω αυτου και θα προβληματιστης ακομη περισσοτερο!

Και για να σας δωσω κα αλλη τροφη για σκεψη και προβληματισμο γιατι οπου υπηρχε τετοιου τυπου βαση υπηρχε πολυ πρασινο και πως αφου βουνα τυπου Ελευσινας δεν ευνοουν την αναπτυξη υψηλον δεντρων ;

kostas pap

επειδη δεν ειμαι εγω αυτος που υπηρετισε εκει αλλα καποιος αλλος θα προσπαθησω
να παρει εκεινος θεση αν θελει!αυτο που ξερω ειναι οτι πηγενω-ερχοταν οταν ηρθε στα
χερια του ΕΣ η βαση κ ετσι εμαθε καποια πραγματα.σιγουρα εσυ το ψαχνεις πολυ περισσοτερο
κ ετσι θα μαθουμε κ εμεις τι γινοταν εκει???εγω ηθελα να αφησω ενα σχολιο
για κατι που ακουσα!συγνωμη για για τον εντυπωσιασμο που εγραψα στο 2ρο ποστ
αλλα δεν ειναι στο χαρακτιρα μου να βαζω σαλτσες!!!
αυτο ηθελα να ξεκαθαρισω κ οτι δεν πηγενε προσωπικα σε εσενα!

Τάλων

Οκ φιλε κανενα προβλημα.

Τωρα:

Στα χερια του ΕΣ χρησιμοποιηθηκε και ως ή κυριος ως αποθηκη πυρομαχικων. Αν λες για αυτην την περιοδο το βλεπουμε διαφορετικα και εχουμε αλλες πλυροφοριες.

kostas pap

δεν γνωριζω περισσοτερα μακαρι να μπορουσα να βοηθησω!
αλλα απ'οτι μου ειπε τα πυρινικα υπηρχαν επι us.army και πως το εμαθαν
κ αυτοι αργοτερα που την πηρε ο ΕΣ.θα ρωτησω κ θα επανελθω επι του θεματος
η ακομα καλητερα να παρει θεση αυτος που βρησκοταν εκει.
παντος αν μαθεις κατι καινουργιο ενημερωνε κ εμας που θα θελαμε να ξερουμε!

mirrage

Κάποτε υπήρχαν επί ελληνικού εδάφους πυρηνικά όπλα αλλά μην φανταστείτε τπτ τραβηγμένο.
Νομίζω  μάλιστα πως το 60-65 είχαν εκαιδευτεί και οι χειριστές των F-84 (η έστω ορισμένοι από αυτούς) στην εκτέλεση αποστολών ρίψης πυρηνικών όπλων μικρής εμβέλειας.
Αν θυμάμαι καλά τα τελευταία αεροσκάφη που μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα ήταν τα Α-7 και η τελευταία άσκηση μεταφοράς και ρίψης πυρηνικών έγινε το 2001.
Οι Η.Π.Α απέσυραν τα πυρηνικά τους το 74 κατά την ελληνο-τουρκική κρίση.
Πάντως υπήρχαν διάφοροι τύποι όπως βόμβες αεροσκαφών, οβίδες πυροβολικού και κεφαλές βλημάτων Νίκη-Ηρακλής.Το τι υπάρχει ακόμα μάλλον θα αργήσουμε να το μάθουμε πάντως από παλιά.

Αν λοιπόν το παιδί ποου λέτε υπηρετούσε το η νωρίτερα 74 ίσως και να είδε κάτι.Αν οχι τότε μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες.

ανθυπασπιστης

φιλε Ταλων με προβληματισες πολυ με αυτα που ανεφερες σε λιγο θα μας πεις οτι κανα επισκεψεις και Α.Τ.Ι.Α (δεν το λεω κοροιδευτικα μην παρεξιγιθεις η πιστεψεις κατι αλλο παντα φηλικα) πιστευω ισως θα ξερουν κατι παραπανω οι παλαιοι κατικοι που μενουν σχετικα κοντα γιατι μεσα στην Ελευσινα σχεδον κανεις δεν την ξερει η απλα ξερει που βρησκετε γεωγραφικα αλλα τους ακριβεις σκοπους για την λειτουργια τισ βασης επι αμερικανικου στρατου δεν νομιζω να τις μαθουμε εντελως πιστευω.

Teacherdick

Κατά την άποψή μου, μάλλον ήταν βάση επικοινωνιών.Σίγουρα δεν υπήρχε εκεί για φύλαξη του αεροδρομίου...Από την άλλη, δε βρίσκω και κάτι το ύποπτο στην κατασκευή των κτηρίων.Τα τολλ σίγουρα ήταν αποθήκες υλικών.Επίσης, λογικό το κτήριο του πύργου να είναι κατασκευασμένο απο παχύ μπετόν και να έχει βαριές θωρακισμένες πόρτες και παράθυρα..Φανταστήτε οτι απλά αποτελούσε την ''καρδιά'' και τον ''εγκέφαλο'' όλης της βάσης.Τα αυλάκια στο εσωτερικό του σίγουρα δεν είναι αποχέτευση..Θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν αυλάκια για να περάσει η καλωδίωση, μιας και ο εξοπλισμός του κτηρίου πιστεύω οτι θα ήθελε χιλιόμετρα καλωδίων.¨επισης στο οικοδόμημα της οροφής, θα μπορούσε να υπάρχει γεννήτρια ή κάποιο άλλο σημαντικό μηχάνημα..

Αυτή είναι η λογικότερη εξήγηση που μπορώ να δώσω, αν και δεν αμφιβάλλω ότι όσα έχουν υποθεί από όλους τους άλλους μπορεί να είναι και αληθινά..
Si Vis Pacem, Para Bellum.

SAPPER

Ήρθε τυχαία ένας για να αγοράσει όπλα και πάνω στην κουβέντα για το που παίζουμε και βλέποντας τις φωτογραφίες στον προντζέκτορα  αναγνώρισε την βάση που υπηρετούσε εκεί.
Μας εκμυστηρεύτηκε μερικά πράγματα που είχε ζήσει ο ίδιος και τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ειδικών πυρομαχικών που σε ορισμένα TOL η πρόσβαση γινόταν με στολές ΠΒΧ από μικτό τμήμα Ελλήνων και Αμερικανών μαζί.

@ mirrage, F-84 Thunderjet πετούσε ο θείος μου στην Κορέα.. αλλά τα τροποποιημένα δικά μας ήταν αργότερα τα F-104 η αλλιώς όπως τα αποκαλούσαν οι ίδιοι πιλότοι "Ιπτάμενα Φέρετρα" ήταν το μόνο που μπορούσε να ρίξει και να προλάβει να φύγει αλλά δεν είχε δυνατότητα ελιγμού, τώρα είναι μουσειακά πλέον...

@Teacherdick Η Βάση ήταν αυτόνομη με γεννήτριες, σκοπιές, περίπολα, όλα κανονικά και πολλά δεν υπάρχουν στην θέση τους όπως μερικές σκοπιές συρματοπλέγματα κλπ.
Παλαιότερα η Αεροπορική βάση της Ελευσίνας είχε διαφορετικό ρόλο απ' ότι σήμερα, τότε ο Πύργος ελέγχου λειτουργούσε για λογαριασμό του αεροδιάδρομου.

cgwolf

Για να μην τρελαινόμαστε....
Όσοι ξέρουν απο στρατό γενικά,ξέρουν τι πάει να πεί ΚΕΠΙΚ...Κέντρο ΕΠΙΚοινωνιών...
Όσοι έχουν δει ΚΕΠΙΚ σε πτέρυγα μάχης, θα ξέρουν και με τι οχύρωση είναι φτιαγμένα...
Και ειδικά όσοι ξέρουν και απο ξένες ένοπλες δυνάμεις,μπορεί να καταλάβει ακόμη περισσότερα για τα αυλάκια,τα ενισχυμένα ή πολύ καλά μονωμένα καλώδια...
Μπορεί στην Ελλάδα να περνάμε τις καλωδιώσεις λίγο-πολύ όπως να' ναι,αλλά ειδικά οι ΝΑΤΟικές μονάδες ή οι Αμερικάνικες δεν έχουν τον ωχαδερφισμό των Ελλήνων σε τέτοια θέματα...
Για να εγκριθεί ένας χώρος για Κέντρο Επικοινωνιών περνάει απο αυστηρότατους ελέγχους και δεν κάνουν τα στραβά μάτια σε ΚΑΜΙΑ παρατυπία ή ψηλοτσαπατσουλιά...
Το ότι χρησιμοποιούνταν απο Αμερικάνικες δυνάμεις εξηγεί πολλά και με πολύ απλούς λόγους...

Όσο για τα ΤΟΛ...κλασσικές αποθήκες...τι αποθήκευαν δεν έχω ιδέα...

(Και αυτά που λέω δεν τα άκουσα...Είναι η δουλειά μου...)
Wolf-X...Wolf is the sniper,X marks tha spot!

Teacherdick

Δεν αντιλέγω για καμία άποψη.Όλες ακούγονται σωστές.Δύσκολο να μάθεις τον ακριβή σκοπό της βάσης, μιας και εχουν περάσει πολλά χρόνια απο τη λειτουργία της και ο χώρος έχει αλοιωθεί τρομερά.Εδώ μέχρι και τα φρεάτια έχουν ξηλώσει και έχουν γδύσει κάθε καλωδίωση και μέταλλο που μπορεί να πωληθεί.Επομένως,μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
Si Vis Pacem, Para Bellum.

Τάλων

Καταρχην αυτο που προσπαθω να μαθω ειναι για την εποχη που διμιουργειθηκε και λειτουργουσε απο αμερικανους. Ο ρολος απο εκει και μετα ειναι λιγο πολυ γνωστος.

Φιλε Teacherdick τοτε λοιπον ηταν καθαρα μια βαση επικοινωνιων με οτι εννοειτε αυτο για τους αμερικανους (παρακωλουθεισης, τυφλωσης κλπ).
Για την γεννητρια μαλλον οχι. Διοτι παντα και για αμυντηκους λογους ζωτικα σωματα αλλα και με μεγαλη εκπομπη θερμοτητας τοποθετουνται υπογεια.

Φιλε ανθυπασπιστης  οι περισοτεροι κατοικοι ειδικα εκεινης της εποχης ηταν αθλιοι προσφυγες (κυριως ποντιοι) σε δυσκολα χρονια απιστευτα φοβισμενοι. Και σιγουρα δεν θα μαθουμε ποτε το 100%.

Φιλε SAPPER ενδιαφεροντα πραγματα θα εμαθες σιγουρα οποτε μπορεις και θελεις ελπιζω να τα μοιραστης μαζι μου. Καταλαβαινω οτι μπορει να μην θες τα γραψεις.

Φιλε cgwolf σιγουρα δεν θα τρελαθουμε. Απλα μας αρεσει και το ψαχνουμε. Ωστοσο τα συγκεκρυμενα αυλακια δεν ηταν για καλωδιωση.

Παντως σας ευχαριστω για καθε πετραδακι που συλλεγεται. Οτι μαθενει κανεις καλο ειναι.

Υ.Γ. Ωντος ο SAPPER εχει δικιο για την αυτονομια που ουτως ή αλλως εννοητε. Εξαλλου υπαρχη και μια σχετη ιστορια με αυτη την αυτονομια και τον Ανδρεα Παπανδρεου!!!